Miksi allergista nuhaa tulee hoitaa

Moni tukkoinen ja nuhainen potilas sairastaa tietämättään jatkuvaa allergista nuhaa, eikä siksi hoida sairauttaan riittävän hyvin. Flunssan kaltaiset oireet ovat tärkeä tunnistaa allergiseksi nuhaksi, jotta oireet saadaan kuriin ja mahdollisesti vältytään hankalilta liitännäissairauksilta.
Miksi allergista nuhaa tulee hoitaa

Jatkuvaa allergista nuhaa sairastavilla on huomattavasti suurempi riski sairastua astmaan kuin niillä, joilla ei allergista nuhaa ole. Jatkuvaa allergista nuhaa sairastavilla on myös suurempi riski sairastua astmaan verrattaessa niihin, jotka kärsivät ainoastaan kausittaisesta siitepölyallergiasta. Astmaa sairastavista suurimmalla osalla, jopa kolmella neljästä, on allerginen nuha.1 Astman lisäksi niillä henkilöillä, joilla allerginen nuha oireilee aktiivisesti, esiintyy todennäköisemmin myös korva- ja poskiontelotulehduksia, erityisesti lapsilla.2 


1. Pallasaho et al., Allergic rhinoconjunctivitis doubles the risk for incident asthma - Results from a population study in Helsinki, Finland. Resp Med 2011; 105: 1449-1456.
2. Jura Numminen, Näin hoidan: Allerginen nuha. Duodecim 2017; 133: 473–8.

Lue täältä, milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

Mylanin lääketieteellinen henkilökunta
Lääketieteellisen sisällön
on tarkistanut:
Mylanin henkilökunta
Arviointipäivä: 19.02.2019