Allergisen nuhan oireita

Allergista nuhaa sairastava on usein tukkoinen ja nuha on vetistä. Allergisessa nuhassa esiintyy myös silmien sidekalvon tulehdusta. Tällöin silmät punoittavat, kutiavat ja silmäluomet saattavat turvota. Allergiseen nuhaan saattaa liittyä myös liitännäissairauksia, kuten poskiontelo- tai välikorvantulehduksia.

Tukkoinen olo

Tyypillisiä allergisen nuhan oireita ovat:

  • nenän tukkoisuus, kirkas limaneritys ja kutina
  • silmien punoitus, vuoto ja kirvely
  • silmien sidekalvojen ja silmäluomien turvotus
  • aivastelu
  • nielun ja jopa korvien kutina
  • yskä ja lima keuhkoissa
  • huonon nenähengityksen aiheuttama kurkun kuivuus, joka tuntuu kurkkukipuna
  • haju- ja makuaistin mahdollinen heikentyminen

Tyypillisiä allergisen nuhan seurauksia ovat myös heikentynyt yöuni ja väsymys. Nämä taas johtavat keskittymiskyvyn ja työntehon heikkenemiseen sekä vaikuttavat koulutyössä jaksamiseen. Noin joka viidennellä allergista nuhaa potevalla on myös astmaoireita, kuten hengityksen vinkumista, hengenahdistusta tai pitkittynyttä yskää1.

Allergisen nuhan ja flunssan erottaa helposti toisistaan oireita ja niiden kestoa tarkkailemalla. Allergisessa nuhassa nenä vuotaa jatkuvasti kirkasta eritettä, kun taas flunssassa erite on sitkeämpää ja usein sameaa. Voimakas kurkkukipu, lihaskipu ja kuume liittyvät ainoastaan flunssaan. Tavanomaisen flunssan oireet menevät noin viikossa ohi, mutta allergikko kärsii oireistaan selvästi pidempään. Kahden kuukauden kevätflunssaa ei siis ole olemassa, vaan kyse on mitä todennäköisimin allergisesta nuhasta.


1. Pallasaho et al., Allergic rhinoconjunctivitis doubles the risk for incident asthma - Results from a population study in Helsinki, Finland. Resp Med 2011; 105: 1449-1456.

Lue, miksi allergista nuhaa tulee hoitaa

Viatrisin tuottama sisältö

Kaikki Viatrisin tuottama sisältö, jossa käsitellään terveyttä, lääkkeitä, ravintolisiä, kosmetiikkaa tai lääkinnällisiä laitteita, on tarkistettu ja hyväksytty Viatrisin Tieteellisellä palveluyksiköllä. Tieteellisessä palveluyksikössä tarkastuksia tekevät farmaseutit ja proviisorit ja he varmistavat, että lääketieteellinen sisältö on asiallista, luotettavaa ja ajan tasalla.