Allergisen nuhan oireita

Allergista nuhaa sairastava on usein tukkoinen ja nuha on vetistä. Allergisessa nuhassa esiintyy myös silmien sidekalvon tulehdusta. Tällöin silmät punoittavat, kutiavat ja silmäluomet saattavat turvota. Allergisen nuhan oireet kannattaa ottaa tosissaan. Allergiseen nuhaan saattaa nimittäin liittyä epämiellyttäviä liitännäissairauksia, kuten poskiontelo- tai välikorvatulehduksia.

Tukkoinen olo

Tyypillisiä allergisen nuhan oireita ovat:

  • nenän tukkoisuus, kirkas limaneritys ja kutina
  • silmien punoitus, vuoto ja kirvely
  • silmien sidekalvojen ja silmäluomien turvotus
  • aivastelu
  • nielun ja jopa korvien kutina
  • yskä ja lima keuhkoissa
  • huonon nenähengityksen aiheuttama kurkun kuivuus, joka tuntuu kurkkukipuna
  • haju- ja makuaistin mahdollinen heikentyminen

Tyypillisiä allergisen nuhan seurauksia ovat myös heikentynyt yöuni ja väsymys. Nämä taas johtavat keskittymiskyvyn ja työntehon heikkenemiseen sekä vaikuttavat koulutyössä jaksamiseen. Noin joka viidennellä allergista nuhaa potevalla on myös astmaoireita, kuten hengityksen vinkumista, hengenahdistusta tai pitkittynyttä yskää1.

Mikäli allergisen nuhan oireita esiintyy, ne kannattaa ottaa tosissaan ja hoidon kautta varmistaa parempi elämänlaatu.

Allergisen nuhan ja flunssan erottaa helposti toisistaan oireita ja niiden kestoa tarkkailemalla. Allergisessa nuhassa nenä vuotaa jatkuvasti kirkasta eritettä, kun taas flunssassa erite on sitkeämpää ja usein sameaa. Voimakas kurkkukipu, lihaskipu ja kuume liittyvät ainoastaan flunssaan. Tavanomaisen flunssan oireet menevät noin viikossa ohi, mutta allergikko kärsii oireistaan selvästi pidempään. Kahden kuukauden kevätflunssaa ei siis ole olemassa, vaan kyse on mitä todennäköisimin allergisesta nuhasta.


1. Pallasaho et al., Allergic rhinoconjunctivitis doubles the risk for incident asthma - Results from a population study in Helsinki, Finland. Resp Med 2011; 105: 1449-1456.

Lue, miksi allergista nuhaa tulee hoitaa

Mylanin lääketieteellinen henkilökunta
Lääketieteellisen sisällön
on tarkistanut:
Mylanin henkilökunta
Arviointipäivä: 19.02.2019