Totta vai tarua

Allergisen nuhan ainoa oire on nuha

TARUA: Allerginen nuha voi oireilla monin eri tavoin. Allergista nuhaa sairastavan nenä on usein tukkoinen ja nuha vetistä. Aivastelu saattaa olla hetkittäin kiusallisen voimakasta. Haju- ja makuaisti voivat heikentyä, kitalaki, nielu tai korvakäytävät saattavat kutista ja olo voi tuntua kuumeiselta. Allergisessa nuhassa esiintyy myös silmien sidekalvon tulehdusta. Tällöin silmät punoittavat, kutiavat ja silmäluomet saattavat turvota.

Jatkuva allerginen nuha ei haittaa jokapäiväistä elämää

TARUA: Tyypillisiä jatkuvan allergisen nuhan seurauksia ovat heikentynyt yöuni ja päiväaikainen väsymys. Nämä taas vaikuttavat keskittymiskykyyn ja heikentävät työtehoa sekä haittaavat arjessa jaksamista.

Jatkuva allerginen nuha altistaa astmalle

TOTTA: Jatkuvaa allergista nuhaa sairastavilla on huomattavasti suurempi riski sairastua astmaan kuin niillä, joilla ei allergista nuhaa ole. Astmaa sairastavista suurimmalla osalla, jopa kolmella neljästä, on allerginen nuha.1

Allerginen nuha on yleinen vaiva

TOTTA: Joka neljäs suomalainen sairastaa allergista nuhaa. Se on lapsuus- ja nuoruusiän yleisimpiä sairauksia ja sen esiintyvyys kasvaa iän myötä. Allerginen nuha on usein alihoidettu. Koska varsinkin jatkuva allerginen nuha vaikuttaa kuitenkin elämänlaatuun ja lisää riskiä sairastua astmaan, sitä kannattaa hoitaa.

Allerginen nuha voi olla perinnöllistä

TOTTA: Allerginen nuha on osittain perinnöllistä.


1. Pallasaho et al., Allergic rhinoconjunctivitis doubles the risk for incident asthma – Results from a population study in Helsinki, Finland. Resp Med 2011; 105: 1449-1456.

Oireiden seurantaa ja hoitotasapainoa voi seurata allergiapäiväkirjan avulla. Tutustu ilmaiseen sovellukseen täältä

Mylanin lääketieteellinen henkilökunta
Lääketieteellisen sisällön
on tarkistanut:
Mylanin henkilökunta
Arviointipäivä: 19.02.2019