Allergisen nuhan hoitovaihtoehdot

Allergisen nuhan hoito perustuu lääkitykseen ja oireita aiheuttavan allergeenin välttämiseen. Hoidon tavoitteena on allergisen nuhan oireiden mahdollisimman tehokas hoitaminen ja tätä kautta lisäsairauksien ehkäisy.

Allergian hoidossa on muistettava, että useimmiten hoito on vain oireiden lievitystä. Mikäli lääkityksen jättää pois, oireet uusivat yleensä kohtalaisen nopeasti, jos allergeenia on edelleen ympäristössä.

Lääkehoito

Allergisen nuhan hoitoon, etenkin lievissä oireissa, voidaan käyttää antihistamiinia sisältäviä tabletteja, silmätippoja ja nenäsuihkeita. Antihistamiini vähentää allergian keskeisen välittäjäaineen, histamiinin, vaikutusta. Antihistamiinin vaikutus alkaa melko nopeasti, eikä lääkitystä ole tarpeen aloittaa ennen oireiden ilmaantumista. Kromonit ovat nenään tai silmään annosteltavia allergiaoireita vähentäviä lääkevalmisteita. Kromoneja käytetään erityisesti allergisen sidekalvontulehduksen aiheuttamiin oireisiin silmätippoina.

Kortisonin ja antihistamiinin yhdistelmänä annosteltava nenäsumute estää nenän limakalvon allergista tulehdusta ja lievittää näin allergisen nuhan oireita. Se auttaa nenäoireiden lisäksi myös silmäoireisiin.

Itsehoito ja siedätyshoito

Allergisen nuhan hoito alkaa usein apteekista reseptittä saatavilla antihistamiinitableteilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Mikäli oireet eivät kuitenkaan helpotu, vaan vaiva pitkittyy tai oireet pahenevat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. On myös hyvä huomioida, että nenän tukkoisuuteen tarkoitettuja, limakalvoja supistavia nenäsuihkeita ei tulisi käyttää viikkoa pidempään, sillä ne eivät hoida allergista nuhaa, vaan avaavat tukkoista nenää. Itsehoitona voi käyttää myös nenäkannua.

Siedätyshoito on allergian syynmukaista hoitoa ja sitä annetaan pääasiassa siitepölyallergiaan. Siedätyshoitoa kannattaa harkita, mikäli oireita ei saada lääkityksellä siedettäviksi. Siedätyshoidossa elimistö totutetaan pienillä, säännöllisillä annoksilla allergeeniin. Siedätyshoitoa annetaan pistoksina ja kielenalusliuoksina sekä -tabletteina. Hoito kestää tavallisesti kolme vuotta.


Lue vinkkejä arkeen täältä

Viatrisin tuottama sisältö

Kaikki Viatrisin tuottama sisältö, jossa käsitellään terveyttä, lääkkeitä, ravintolisiä, kosmetiikkaa tai lääkinnällisiä laitteita, on tarkistettu ja hyväksytty Viatrisin Tieteellisellä palveluyksiköllä. Tieteellisessä palveluyksikössä tarkastuksia tekevät farmaseutit ja proviisorit ja he varmistavat, että lääketieteellinen sisältö on asiallista, luotettavaa ja ajan tasalla.